Digiosallisuus on yhteinen asia!

Digitukityön tarkoitusta on saanut perustella, jos ei usein niin ainakin säännöllisesti. On suorastaan hämmentävää, miten välillä on kohdannut asenteita ”pelkästä digihypestä” – surullisinta siinä on, että tuolloin osallisuus yhteiskunnasta ja palveluista ikäänkuin typistyy pelkäksi kasvokkain toteutuvaksi betonitalojen virastobyrokratiaksi. Korona-aika viimeistään osoitti, että digi on väylä yhteyksiin ja kontakti toisiin ihmisiin. Yksinäisyydelle parasta lääkettä on yhteys ja osallisuus. Osallisuus on mukaan ottamista ja pääsemistä, liittymistä, suhteissa olemista, johonkin kuulumista, vaikuttamista ja vaikuttumista. Osallisuus on myös demokratiaa!

Kesustelin tänään tiimini kanssa asenteiden muutoksesta. Siihen aikaan kun olen aloittanut uraani 2000-luvun alussa, olin töissä kaupunginsairaalan kuntoutusosastolla. Potilastiedot olivat sairaalan ja eritoten lääkärin ”omaisuutta”. Potilaat pyysivät omia potilaskertomuksiaan ja kadonneita epikriisejään kirjallisella anomuksella, lääkärit lausuivat tekstinsä toisia ammattilaisia varten. Tänä päivänä on lähes itsestään selvää, että oman lääkärikäynnin tai kuntoutustapaamisen jälkeen teksti putkahtaa Kanta.fi -palveluun. Suurin osa ihmisistä tiedostaa, että tiedot minusta on minun omaa omaisuuttani. Yhtälailla tietoisuus palveluista lisääntyy ja ihmiset oppivat tarkistamaan, mihin heillä on oikeus.

Meistä moni on kuitenkin tällöin etuoikeutettuja: päästäksesi omien tietojesi äärelle, tarvitset vahvan sähköisen tunnistautumisen välineen, laitteen jolla kirjautua, yhteyden jolla sivusto latautuu – sekä ennen kaikkea taidon hallita tätä kaikkea. Mikäli olet ilman laitetta, yhteyttä tai taitoja, olet tässä prosessissa ulkopuolella. Siksi digioikeuksien puolustaminen on elintärkeää. Jokaisella olisi oikeus hyvinvointiin, itselleen mielekkääseen arkeen sekä omiin tietoihinsa. Suurin osa hakemuksistamme, päätöksistämme ja tiedostamme kulkee sähköisten kanavien kautta.

Heikoimmassa asemassa olevien digioikeuksien puolustamisen tulee olla meidän yhteinen asia. Sen tukemiseksi olemme perustaneet MargIt-verkoston. Verkoston tehtävänä on valtakunnallisesti koota kasaan eri alojen ammattilaisia sekä kokemusasiantuntijoita, jotka kohtaavat työssään digiosattomuutta. Alla olevasta linkistä voit tutustua verkoston toimintamalliin Innokylässä ja kenties innostua liittymään mukaan!

Innokylä – MargIt-verkoston kuvaus
Heikoimmassa asemassa olevilla ei välttämättä ole riittävästi taitoja tai resursseja digitaalisen osallisuuden toteutumiseksi. Verkostoivalla yhteistyöllä tuetaan ja kehitetään asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua digitaaliseen yhteiskuntaan. Kehitystyötä tehdään yhdessä digitaalisia palveluita tarjoavien ammattilaisten ja digiosattomuutta kokeneiden henkilöiden kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s