Koronakriisi ja digiosattomuus

Enää ei tarvitse perustella mihin digitukityötä tarvitaan. Nyt tarvitsee kertoa miten se tehdään.

Maailma on kohdannut ennenäkemättömän kriisin. Helposti tarttuva koronavirus on sulkenut virastoja ja toimipaikkoja, eikä kukaan ehtinyt varustautumaan tälläiseen tilanteeseen. Harva on osannut toimintasuunnitelmissaan ajatella maailmanlaajuisen pandemian vaikutusta työhönsä. Moni järjestö on huolissaan heikoimmassa asemassa olevien asiakkaiden tuentarpeen lisääntymisestä. Palvelut vähentyvät, kun ovet sulkeutuvat.

Olemme MargIt-verkoston kanssa keskustelleet tämän tilanteen tuomista haasteista. Moni verkoston järjestöistä työskentelee heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa, joilla jo ennestään on ongelmia digitaalisessa asioinnissa. Digitukea on tarjottu kasvokkaisin kontaktein ja tuki on lähtenyt perusasioista: miten asioin sähköisesti virastoissa tai kuinka saisin itselleni älylaitteen ja yhteydet. Välillä on koskettu ensimmäistä kertaa ikinä tietokoneeseen ja aloitettu opettelu aivan peruskysymyksistä: mikä on tietokone ja miten sen kanssa pitäisi tulla juttuun? Koronaviruksen sulkiessa valtaosan asiointipisteitä joissa tukea on saatavilla, tippui digikelkan kyydistä viimeisetkin.

Kuva: Jamie Street, Unsplash

Helsingin kaupungin sosiaalityön Etsivä lähtyö on julkaissut maaliskuun raportin, joka on rankkaa luettavaa. Iso osa palveluista on siirtynyt digitaaliseen muotoon mutta digitukea on tarjolla vain hippunen siitä, mitä aiemmin. Tilanne on ymmärrettävä mutta avun tarvitsijan näkökulmasta kestämätön. Puhelimitse tarjottu digituki ei tämän tuen tarvitsijoiden joukossa kykene palvelemaan asiakasta riittävästi, vaikka kuinka hyvin yrittäisimme.

”Erityisesti tämä näkyy matalan kynnyksen toimipisteiden asiakaskunnan osalta, jotka tietokoneenkäyttömahdollisuuden lisäksi tarvitsisivat tukea digitaaliseen asiointiin”

SOSIAALINEN RAPORTTI 1.4.2020 – Etsivä lähityö

Sininauhaliitto aloittaa suunnitellusti 1.5.2020 STEA-rahoitteisen, Digiosallisuutta asunnottomille -hankkeen jonka tarkoitus on kestää vuoteen 2023 asti. On sanomattakin selvää, että hanke aloitetaan aikana, jolloin digituen tarve korostuu asiakasryhmän kanssa sekä sen tarjoaminen on ennennäkemättömän haastavaa. Hankkeen toteutusta suunnitellaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Miten juuri tässä tilanteessa voisimme edistää digituen tarvitsijoiden asemaa parhaiten? Se on varmaa, että tämän koronakriisin jälkeen voimme perustella digitaalisen osallisuuden tarvetta entistä väkevämmin.

Perusasioiden on oltava kunnossa: jokaiselle on saatava käyttöönsä vähintään puhelin ja puheaikaa. Mieluiten jokaiselle tulisi taata jonkinmoinen älylaite, on kyse sitten älypuhelimesta tai tablettitietokoneesta. Sähköisen tunnistautumisen välineiden tulee kuulua ihan jokaiselle, eikä niiden käyttö saa olla maksullista tai riippuvainen pankin asiakkuudesta. Asiointitukea tulee tarjota heille, jotka tukea tarvitsee.

Moni järjestö pyrkii turvaamaan heikoimmassa asiemassa olevien kävijöiden auttamisen.
Lisätietoa järjestöjen näkökulmasta löydät täältä:
Päivittyvä uutinen: Ihmiset tarvitsevat tukea myös kriisin aikana

Lisätietoja avun tarvitsijalle löydät täältä:
Asunnottomuus- ja päihdetoimijat: Koronakriisistä huolimatta jatkamme työtämme – huoli kriisin vaikutuksista on silti suuri

Ruoka-avun tilanteesta löydät tietoa osoitteesta ruoka-apu.fi
Löydä lähimmät ruokajakelut ja yhteisruokailut.

Piia Niilola, Sininauhaliitto.
Ruokajonosta osallisuuteen -hanke, ESR (2018-2020), Sunnittelija
1.5.2020 alkaen Digiosallisuutta asunnottomille -hanke, projektipäällikkö.
050 428 61 06
piia.niilola@sininauhaliitto.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s