Keliaakikko ruoka-avun asiakkaana?

Olen ruoka-aputyön äärellä kohdannut keliaakikoita, joiden sairauden hoito on ollut vähävaraisuudesta johtuen äärimmäisen vaikeaa. Kelan ruokavaliokorvaus on poistunut aikuisilta, toimeentulotuessa kuluja voidaan ottaa huomioon harkinnanvaraisena. Lisäkuluja keliakiasta lasketaan kuitenkin olevan kuukaudessa keskimäärin 62€ eli vuositasolla summa on jo 744€. Keliakia sairautena on alidiagnosoitu ja samalla myös monelle vielä tuntematon sairaus. Sen aiheuttamat haitat kärjistyvät pahimmillaan suolistosyöpiin.

Keliakialiioton Keliakiaviikon logo. Piirretyssä kuvassa nainen jonka pään päällä kaaressa lukee "oivalla oireet, kesytä keliakia" - alapuolella teksti "keliakiaviikko 2.-8.9.2019"
Keliakialiitto edistää tietoisuutta keliakian hoidosta.


Tänä vuonna Keliakiaviikkoa vietetään valtakunnallisesti 2.9.-8.9.2019. Teemana on ”Oivalla oireet, kesytä keliakia!”

Ruoka-aputyössä jaettava ruoka on usein hävikki- ja ylijäämäruokaa. Ruoka-apupisteet jakavat ja valmistavat yhteisiin ruokailuihin sitä ruokaa, mitä on milloinkin saatu. Harvassa paikassa voidaan näiden syiden takia ottaa huomioon erilaisia ruokavalioita, eikä nälkä katso sairauteen: on syötävä, kun on nälkä ja ruokaa on saatavilla.

Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen-hankkeessa Helsingin Vieraskodilla olemme pyrkineet parhaamme mukaan pitämään huolta, että erilaisten ruokavalioiden tuomat rajoitteet on otettu asianmukaisesti huomioon. Koska omassa perheessäni on keliaakikko, on minulle ollut helppoa ohjata gluteenittoman ruoan valmistukseen liittyvissä kommervenkeissä keittiössä. Yleisesti viestini on ollut, että gluteenittomuuteen on syytä varautua, kun tiedetään että asiakkailla keliakiaa on. Ruoka-apupisteissä käy kuitenkin paljon asiakkaita, joiden tarve ruoka-avulle on syntynyt äkillisesti. Erityisruokavalioihin ei ole aina varauduttu. Apua on saatava silloin, kun sitä tarvitsee.

Keskustellessani ruoka-avussa käyvien, keliakiaa sairastavien henkilöiden kanssa, on tullut esiin juuri se, ettei ruoasta voi kieltäytyä. Ruokaa kun ei muuten olisi lainkaan. Vatsavaivojen kanssa eläminen ja yleisvoinnin huonontuminen on ollut kahdesta huonosta vaihtoehdosta se parempi. Jokainen keliaakikko kuitenkin tietää, että keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen, gluteeniton ruokavalio. Olen pyrkinyt laittamaan lahjoitusruoasta erikseen talteen aina gluteenittomat tuotteet, jotta ne voidaan jakaa keliaakikoille. Positiivista kun on, että gluteenittomat leivonnaiset ja leivät ovat niin hyviä, että ne tekevät kyllä kauppansa ihan jokaiselle!

Keliakia on sairautena sellainen, ettei sen oireita aina tunnista. Jos arki on muutenkin selviytymistä, joskus päihdeongelmien siivittämänä ja pahimmillaan ilman asuntoa, ei ensimmäiseksi tule mieleen lähteä lääkäriin selvittämään vatsavaivojen syitä. Olen työssäni kohdannut myös asiakkaita, jotka ovat vasta myöhäisellä iällä saaneet diagnoosinsa. Usein konkreettiset oireet tulevat selkeämmin havaittavaksi vasta, kun elämäntilanne on sallinut pysähtymisen oman terveyden äärelle.

Tällä viestilläni toivotan jokaiselle ruoka-aputyön äärellä työskentelevälle hyvää keliakiaviikkoa! Mikäli Teillä on mahdollisuus, ottakaa huomioon ruoka-avussa käyvät keliaakikot.

Ruoka-apua tarvitseville tahdon lausua rohkaisun sanan, kerrothan jos Sinulla on keliakia – tuolloin voimme pyrkiä ottamaan huomioon tarpeesi gluteenittomille tuotteille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s