Intoa etsimässä?

Työssäni ohjaan ja opastan ihmisiä käyttämään tietotekniikkaa. Sinänsä siinä ei ole mitään erikoista, maailma on turvoksiin asti täynnä erilaisia IT-opettajia. Erikoista tästä tekee sen, että minä en ole IT-opettaja ja asiakkaani eivät ole oppilaita. Ehkä rikkaus asuukin siinä? Kuntoutusalan ammattilaisena minulla on ymmärrystä monenlaisista oppimisvaikeuksista ja oppimista muuten vaikeuttavista sairauksista. Asiakkaillani taasen on tärkeä ja arvokas näkökulma omasta arjestaan – he ovat oman elämänsä asiantuntijoita.

Asiakkaani ovat ihmisiä, joiden elämänpolku on ollut keskimääräistä kuoppaisempi. Taustalla on pitkä asunnottomuustaival ja mukana on myös päihde- ja mielenterveysongelmia. Yhteiskunnasta on syrjädydytty useammalla eri tasolla ja nyt asunnon myötä yritetään kivuta arjen kelkkaan takaisin.

Nyky-yhteiskunnassa ei kuitenkaan riitä, että kykenet osallistumaan arkiseen fyysiseen elämään – lisänä on myös digiyhteiskunta.

Tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että hakemuksesi, tietosi ja tarvitsemasi palvelut ovat tavalla tai toisella tietokoneella. Taitoja kuitenkin tämän tiedon äärelle pääsemiseksi on valitetavan vähän sekä mahdollisuudet oppimiseen on usein vähäiset. Aikaisemmin ei ehkä ole ollut edes mahdollisuutta kokeilla työskentelyä tietokoneella tai se on koettu täysin turhaksi.


Photo by Daniel Korpai on Unsplash


Me olemme omassa työssämme ratkaisseet asian kynnysten madaltamisella. Riittää, että olet asiointikunnossa ja tulet paikalle ymmärryksellä siitä, että nyt ihmetellään tietotekniikkaa. Erään asiakkaani kanssa olemme pelanneet viikoittain Angry Birdsiä. Jokaisella tapaamisella teemme ensin jonkin siihen hetkeen tärkeän asian – sitten pelaamme.

Asiakkaani on haaveillut omasta älypuhelimesta tai tabletista nyt, kun on oppinut sellaisen kanssa toimimaan. Hän kertoi ettei aikaisemmin ole edes halunnut koskea moiseen.

Olemme yhdessä sopineet, että lähdemme paikalliseen ”luurikauppaan” yhdessä tutustumaan.

Pienin askelin, rohkeasti kokeillen ja matalalla kynnyksellä pääsemme löytämään sitä iloa, mitä onnistumisesta tulee. Tietotekniikka ei ole pelottavaa, tablettikoneet eivät pure eikä älypuhelin ole vihollinen – varsinkin kun niihin tutustuu mukavassa seurassa ja kahvikupin ääressä, omaan tahtiin ja omassa rauhassa.

Rohkenethan Sinäkin innostua!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s