HS 9.2.2019: Kolmen euron maksu kirjeen hakemisesta poste restantesta on asunnottomalle liikaa.

Maksun periminen postin noutamisesta on väärin.
MIELIPIDEKIRJOITUS, JULKAISTU HELSINGIN SANOMISSA 9.2.2019


POSTI GROUP OYJ
 alkaa veloittaa poste restante -osoitteesta noudetusta postista 3,10 euroa kerralta maaliskuun alusta alkaen. Useat järjestöt ja kansalaisvaikuttajat pitävät päätöstä nöyryyttävänä.

Suomessa elää noin 6 000 asunnotonta ihmistä, joista kolmannes on pitkäaikaisasunnottomia. He nukkuvat ystävien, satunnaisten tuttavien tai sukulaistensa luona. Osa elää täysin vailla kodin tuomaa suojaa joko taivasalla tai ensisuojissa.

Ihmiselle, jolla on koti, postin kulkeminen on itsestään selvä asia. Asunnottomat – varsinkin kaduilla ja ensisuojissa oleskelevat – saavat postinsa usein poste restante -osoitteeseen. Se tarkoittaa, että ihminen voi hakea postinsa valitsemastaan postikonttorista.

Kolme euroa on iso raha ihmiselle, jonka taskun pohjalla ei ole senttiäkään. Kadulla asuvan ihmisen raha menee ensi sijassa muuhun kuin postin noutoon. Tärkeä kirje vaikkapa Kelasta tai työvoimatoimistosta voi jäädä noutamatta ja elämäntilanteen muutos tapahtumatta.

Posti tarjoaa vaihtoehtona nettipalvelua. Iso osa asunnottomista on kuitenkin vailla digilaitteita tai -taitoja, puhumattakaan vahvan digitaalisen tunnistautumisen välineistä.

Oravanpyörä voi olla mahdoton ratkaista tilanteessa, jossa ihminen odottaa Kelasta maksusitoumusta, jolla hakea henkilöllisyystodistus, jolla hakea pankkitunnukset, joilla tarkistaa päätökset Kelan palveluista.

Posti on kehottanut asunnottomia lähettämään postinsa c/o -osoituksella ystävien luokse. Kaikilla ei tällaista ystävää ole. Asunnottomien tulisi yhä saada noutaa postinsa poste restante -palvelusta maksutta.

Piia Niilola

toimintaterapeutti, Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen- hankkeen projektityöntekijä, Helsingin Vieraskoti

ASIAN ETENEMINEN:
Useat järjestöt ja kansalaistoimijat puuttuivat asiaan median avustuksella. Kanteluita on tehty yhdenvertaisuustvaltuutetulle sekä Liikenne- ja viestintävirastolle.

Poste restante -lähetysten noutaminen ei muutu maksulliseksi vielä 1. maaliskuuta alkaen. Palvelun muutosta maksulliseksi lykätään, sillä Posti haluaa odottaa ensin viranomaisten lausuntoja ennen muutoksen toteutusta. Myös Noutoposti pysyy vielä maksuttomana.
– Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää parhaillaan asiaa. Olemme päättäneet siksi lykätä maksullisuuden käyttöönottoa. Selvitämme myös edelleen vaihtoehtoisia ratkaisuja erityispalvelun toteuttamiseksi, sanoo Postin kuluttajakirjepalveluista vastaava johtaja Noora Laaksonen. )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s